Cumhurbaşkanı Kararı ile Hizmet İhracatı ve İştirak Kazançlarına Yeni Vergi Avantajları

1 Ocak 2026’dan itibaren geçerli Cumhurbaşkanı Kararı, hizmet ihracatı ve yurt dışı iştirak kazançlarına yönelik vergi avantajlarını artırdı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Cumhurbaşkanı Kararı ile Hizmet İhracatı ve İştirak Kazançlarına Yeni Vergi Avantajları

Cumhurbaşkanı Kararı ile vergi istisnaları ve teşviklerinin kapsamı genişletildi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, 1 Ocak 2026’da başlayan vergilendirme dönemleri gelir ve kazançlarına uygulanacak. Karar, yurt dışına verilen hizmetlerden elde edilen kazançlardaki indirimi yüzde 100’e yükseltirken, yurt dışı iştiraklerden elde edilen kar paylarına yönelik vergi avantajlarını da artırdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, bu adımlar yüksek katma değerli hizmet ihracatını ve kazançların Türkiye’ye transferini teşvik etmeyi hedefliyor.

Düzenleme kapsamında, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışına sunduğu mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanan yüzde 80’lik indirim oranı yükseltildi. Elde edilen gelirin tamamının Türkiye’ye getirilmesi şartıyla bu indirim oranı yüzde 100’e çıkarıldı. Bu teşvik, Türkiye’nin hizmet ihracatında küresel pazardaki payını artırmasına ve daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Yurt Dışı İştirak Kazançlarında Kapsam Genişledi

Cumhurbaşkanı Kararı, yurt dışı iştiraklerden elde edilen kar paylarına yönelik vergi avantajlarının kapsamını da genişletti. Daha önce 7491 sayılı Kanun ile 2023 yılı kazançlarına uygulanmak üzere, yabancı kurumların sermayesine iştirak eden kurumların, en az yüzde 50 paya sahip olmaları ve kazancı Türkiye’ye transfer etmeleri şartıyla yüzde 50 iştirak kazancı istisnası uygulanıyordu.

Yeni düzenleme ile 2026 yılı kazançlarına uygulanmak üzere, kurumlar vergisi mükellefleri için asgari iştirak oranı yüzde 50’den yüzde 20’ye indirildi. Aynı zamanda bu kazançlara uygulanan istisna oranı yüzde 50’den yüzde 80’e yükseltildi. Bu değişiklik, yurt dışındaki yatırımlardan elde edilen kazançların Türkiye’ye çekilmesini daha cazip hale getiriyor.

Gelir vergisi mükellefleri için mevcut uygulamada aranan en az yüzde 50 iştirak oranı da yüzde 20’ye düşürüldü. Bu kapsamda, gelir vergisi istisnası oranı yüzde 50 olarak korunmaya devam ediyor. Bu düzenleme de bireysel yatırımcıların yurt dışı iştiraklerinden elde ettikleri kazançları Türkiye’ye getirme motivasyonunu artırıyor.

Söz konusu düzenlemelerle, yurt dışından elde edilen kazançların Türkiye’ye getirilmesi teşvik ediliyor. Aynı zamanda, yatırımların ve Türkiye’nin döviz kazandırıcı faaliyetlerinin artırılması ile hizmet ihracatının daha güçlü şekilde desteklenmesi amaçlanıyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Mayıs Ayı Ekonomi Ajandası Netleşti: Enflasyon, Dış Ticaret ve Finans Zirvesi Öne Çıkıyor
Mayıs Ayı Ekonomi Ajandası Netleşti: Enflasyon, Dış Ticaret ve Finans Zirvesi Öne Çıkıyor
Altın Fiyatları Yeni Güne Düşüşle Başladı
Altın Fiyatları Yeni Güne Düşüşle Başladı
Türkiye ve Romanya’dan 2028 İçin 20 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Hedefi
Türkiye ve Romanya’dan 2028 İçin 20 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Hedefi
Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Programı 2026 Başvuruları Açıldı 10 Milyar TL Destek
Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Programı 2026 Başvuruları Açıldı 10 Milyar TL Destek
Lisanssız Elektrik Üretiminde Saatlik Mahsuplaşma Kararı
Lisanssız Elektrik Üretiminde Saatlik Mahsuplaşma Kararı
ECB ve BoE Faiz Kararları Küresel Piyasaların Odağında
ECB ve BoE Faiz Kararları Küresel Piyasaların Odağında
Haberin Doğru Adresi
Tarsus Gazetesi

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Bölgenin en iyi haber sitesidir. Tarsus Haber gazetesi güncel doğru haberin adresi.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması