.

YENİCE BARIŞ GÖRÜŞMESİ'NİN 78. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Genel (TG) - TARSUS GAZETESİ | 29.01.2021 - 16:55, Güncelleme: 29.01.2021 - 16:55 2304+ kez okundu.
 

YENİCE BARIŞ GÖRÜŞMESİ'NİN 78. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

YENİCE BARIŞ GÖRÜŞMESİ'NİN 78. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Türkiye Cumhuriyetini temsilen dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında 30-31 Ocak 1943'te Yenice Tren İstasyonu'nda bir vagonda gerçekleşen "Adana Görüşmeleri"nin 78. yılı dolayısıyla Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesinde kutlama töreni düzenlendi. Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesi'ndebulunan İnönü-Churchill Yenice Barış Parkında düzenlenen kutlama programında günün anısına saygı duruşunda bulunulup istiklal marşının söylenmesinin ardından Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu 78. Yıl önce gerçekleştirilen Yenice’de bir vagon içerisinde gerçekleştirilen “Barış Görüşmesinin” ülkemiz açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise yaptığı konuşmada; Değerli komutanlarım,  çok değerli katılımcılar ve sevgili Yeniceliler az önce komutanım çok güzel izah etti. 4-7 Aralıkta Kahire’de verilen sözler siyasi ve ekonomik olarak Türkiye’ye yapılması gerekenlerin yapılmaması ama en önemlisi ise Churchill’in Amerika Birleşik Devletleri gibi kendi iş birlikçisi ile birlikte Türkiye’yi müttefik olarak bu savaşa sokma hikâyesi değil bu. Sadece Normandia’daki Sovyetlerde yapılacak olan çıkartmaya Türkiye’nin bir cephe olması ama İsmet İnönü bunu çok iyi şekilde gördü ve emperyalizmin maşası olmamak için de kararını çok net bir şekilde verdi. Bu aslında bir Cumhuriyet’in, genç Cumhuriyet’in bir dönüm noktası; diplomatik zaferi. Hepimizin söylediği bir şey var; Savaşın kazananı yok, barışın da kaybedeni yok ve sağduyu ortak akılla, İsmet İnönü’nün gösterdiği o inanılmaz direniş elbette ki bu Cumhuriyet’in daha fazla güçlenmesine neden olmuştur. Mekânı cennet olsun. Bugün 78. Yılında bu kutlamayı yaparken belki çok duygusalız ama anlamını yıllar sonra bile hiçbir zaman kaybetmeyecek bu barış görüşmesini her yerde, her zaman anlatılacak. Bu sadece Yenice tarihinin değil, Türkiye tarihinin değil, Dünya tarihinin de bir dönüm noktası. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, dedi. Türkiye tarihi açısından önemli bir yere sahip olan ve İnönü ile Churchill arasındaki görüşmenin gerçekleştiği ve Barış Parkında Müzeye Dönüştürülen "Beyaz Vagon"uprotokol üyeleri ile birlikte gezen Başkan Bozdoğan buradaki hatıra defterini imzaladı. Törene Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı İnanç Marım, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu, Yenice Mahallesi Muhtarı Ali Sırdaş ve vatandaşlar katıldı.  
YENİCE BARIŞ GÖRÜŞMESİ'NİN 78. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Türkiye Cumhuriyetini temsilen dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında 30-31 Ocak 1943'te Yenice Tren İstasyonu'nda bir vagonda gerçekleşen "Adana Görüşmeleri"nin 78. yılı dolayısıyla Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesinde kutlama töreni düzenlendi.

Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesi'ndebulunan İnönü-Churchill Yenice Barış Parkında düzenlenen kutlama programında günün anısına saygı duruşunda bulunulup istiklal marşının söylenmesinin ardından Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu 78. Yıl önce gerçekleştirilen Yenice’de bir vagon içerisinde gerçekleştirilen “Barış Görüşmesinin” ülkemiz açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise yaptığı konuşmada; Değerli komutanlarım,  çok değerli katılımcılar ve sevgili Yeniceliler az önce komutanım çok güzel izah etti. 4-7 Aralıkta Kahire’de verilen sözler siyasi ve ekonomik olarak Türkiye’ye yapılması gerekenlerin yapılmaması ama en önemlisi ise Churchill’in Amerika Birleşik Devletleri gibi kendi iş birlikçisi ile birlikte Türkiye’yi müttefik olarak bu savaşa sokma hikâyesi değil bu. Sadece Normandia’daki Sovyetlerde yapılacak olan çıkartmaya Türkiye’nin bir cephe olması ama İsmet İnönü bunu çok iyi şekilde gördü ve emperyalizmin maşası olmamak için de kararını çok net bir şekilde verdi. Bu aslında bir Cumhuriyet’in, genç Cumhuriyet’in bir dönüm noktası; diplomatik zaferi. Hepimizin söylediği bir şey var; Savaşın kazananı yok, barışın da kaybedeni yok ve sağduyu ortak akılla, İsmet İnönü’nün gösterdiği o inanılmaz direniş elbette ki bu Cumhuriyet’in daha fazla güçlenmesine neden olmuştur. Mekânı cennet olsun. Bugün 78. Yılında bu kutlamayı yaparken belki çok duygusalız ama anlamını yıllar sonra bile hiçbir zaman kaybetmeyecek bu barış görüşmesini her yerde, her zaman anlatılacak. Bu sadece Yenice tarihinin değil, Türkiye tarihinin değil, Dünya tarihinin de bir dönüm noktası. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, dedi.

Türkiye tarihi açısından önemli bir yere sahip olan ve İnönü ile Churchill arasındaki görüşmenin gerçekleştiği ve Barış Parkında Müzeye Dönüştürülen "Beyaz Vagon"uprotokol üyeleri ile birlikte gezen Başkan Bozdoğan buradaki hatıra defterini imzaladı.

Törene Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı İnanç Marım, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu, Yenice Mahallesi Muhtarı Ali Sırdaş ve vatandaşlar katıldı.

 

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarsusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.