.

Hipnofobi nedir

Kültür (MBH) - Mersin Blok Haber | 17.03.2021 - 16:30, Güncelleme: 17.03.2021 - 16:30 2777+ kez okundu.
 

Hipnofobi nedir

Acı çeken kişi bir uyarana karşı irrasyonel bir korku duyduğu için karakterize olan anksiyete bozukluklarıdır

Fobiler, acı çeken kişi bir uyarana (durum, nesne, hayvan, vb.) karşı irrasyonel bir korku duyduğu için karakterize olan anksiyete bozukluklarıdır. Başlıca semptomlarından biri, aşırı derecede endişe duyması ve etkilenen rahatsızlığın bir sonucu olarak etkilenen tarafın korkulan uyaranlardan kaçınmasıdır. Tıp literatüründe; somniphobia, oneirophobia ve hipnofobi olarak geçen uykudan korkma hastalığı, normal olmayan bir biçimde uykudan korkma durumudur. HİPNOFOBİ NEDİR Bir fobi olan bu durum, insan yaşamı ve sağlığı için hayati derecede öneme sahip olan uykudan korkmaya yol açması sebebiyle, kişinin sağlığına karşı büyük bir tehlike yaratır. Bu fobi sebebiyle yeterli uyku ihtiyacını gideremeyen kişiler, başta depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar yaşamaktadır. BELİRTİLERİ Uyku anksiyetesi hastalığı her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Genellikle uykuya dalma, ölme ve kabuslar korkusuyla iç içedir. Hastalığın görüldüğü kişilerde, zihinsel ve fiziksel anlamda çeşitli belirtiler görüşmektedir. Endişe, gerginlik, nefes darlığı, yutkunma güçlüğü en sık yaşanan belirtiler arasındadır. Bu belirtiler, hastalığın şiddetine göre çeşitlenebilmekte ve ileri aşamalarda, sinir krizi, depresyon gibi durumlar oluşabilmektedir. TEDAVİ YÖNTEMİ Hipnofobi tedavisinde, fobileri yenme konusunda uygulanan terapiler ve durumlarda ilaç tedavilerinin yanı sıra meditasyon da uygulanabilmektedir. Ancak bu durumun tamamıyla ortadan kaldırılabilmesi için, kaygının sebebi tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Bilişsel davranış terapisi gibi terapilerin, bu hastalığın tedavisinde uygulandığı bilinmektedir.
Acı çeken kişi bir uyarana karşı irrasyonel bir korku duyduğu için karakterize olan anksiyete bozukluklarıdır

Fobiler, acı çeken kişi bir uyarana (durum, nesne, hayvan, vb.) karşı irrasyonel bir korku duyduğu için karakterize olan anksiyete bozukluklarıdır.

Başlıca semptomlarından biri, aşırı derecede endişe duyması ve etkilenen rahatsızlığın bir sonucu olarak etkilenen tarafın korkulan uyaranlardan kaçınmasıdır.

Tıp literatüründe; somniphobia, oneirophobia ve hipnofobi olarak geçen uykudan korkma hastalığı, normal olmayan bir biçimde uykudan korkma durumudur.

HİPNOFOBİ NEDİR

Bir fobi olan bu durum, insan yaşamı ve sağlığı için hayati derecede öneme sahip olan uykudan korkmaya yol açması sebebiyle, kişinin sağlığına karşı büyük bir tehlike yaratır.

Bu fobi sebebiyle yeterli uyku ihtiyacını gideremeyen kişiler, başta depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar yaşamaktadır.

BELİRTİLERİ

Uyku anksiyetesi hastalığı her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Genellikle uykuya dalma, ölme ve kabuslar korkusuyla iç içedir.

Hastalığın görüldüğü kişilerde, zihinsel ve fiziksel anlamda çeşitli belirtiler görüşmektedir.

Endişe, gerginlik, nefes darlığı, yutkunma güçlüğü en sık yaşanan belirtiler arasındadır. Bu belirtiler, hastalığın şiddetine göre çeşitlenebilmekte ve ileri aşamalarda, sinir krizi, depresyon gibi durumlar oluşabilmektedir.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Hipnofobi tedavisinde, fobileri yenme konusunda uygulanan terapiler ve durumlarda ilaç tedavilerinin yanı sıra meditasyon da uygulanabilmektedir. Ancak bu durumun tamamıyla ortadan kaldırılabilmesi için, kaygının sebebi tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.

Bilişsel davranış terapisi gibi terapilerin, bu hastalığın tedavisinde uygulandığı bilinmektedir.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarsusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.