.

MURAT KAYA İKLİM DEĞİŞİYOR SUYUMUZ TÜKENİYOR

Genel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.03.2021 - 10:44, Güncelleme: 11.03.2021 - 10:44 2179+ kez okundu.
 

MURAT KAYA İKLİM DEĞİŞİYOR SUYUMUZ TÜKENİYOR

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu toplantısında iklim su ve ürün deseni hakkında konuştu

n Murat Kaya, “İklim Değişiyor, Suyumuz Tükeniyor” Ülkemiz su kaynaklarını daha dikkatli sarf etmeli, su fakiri ülke olma tehdidi ile karşı karşıya kalmayalım" dedi .  Başkan Murat Kaya, toplantıda  Miraç Kandilini tebrik ederek, sağlıklı, mutlu, birlik ve beraberliğimizin devamı ve bütün insanlığın huzur bulmasını temenni ettiğini ifade ettiği konuşmasının ardından şu ifadelere yer verdi.  “İklim dünyada değişiyor. İklim ve doğal yaşam dengesi çevresel faktörlerinde etkisiyle ciddi bir değişime uğramakta ve bu değişim olumlu seyretmiyor. İklim değişikliğinin sonucu olarak karşımıza üretim maliyetlerindeki artış karşımıza çıkıyor ve  doğal olarak gıda fiyatlarına yansıyacak maliyetler bunlar.  Bu noktada, İklim değişikTarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu toplantısında iklim, su ve ürün deseni hakkında konuşan Başkaliği etkilerine hazırlıklı olmalıyız. Bunları değerlendirerek Türkiye tarımda yeni bir hamle yapmalı ve bu olumsuzluklara karşın bizlerinde yapması gereken görevler olduğunu düşünüyorum.   Öncelikle sulama ile ilgili çok ciddi reformlar yapılmalı. Su ve gıda israfını kesinlikle önlememiz lazım. Yani bir günde Türkiye’de bugün milyonlarca ekmek çöpe atılıyor. Bildiğim kadarıyla en son rakam altı milyondu. Dünyadaki israf edilen gıdanın 1/3’ünü aç insanlara versek; dünyada açlık sorunu kalmayacak. Günlük gıda israfının boyutları göründüğü üzere korkunç vaziyette. Dolayısıyla bunlara mutlaka bir çözüm bulmak zorundayız. Ama su hayattır. Su çok önemli !!! ACİL OLARAK SU İLE İLGİLİ BİR POLİTİKA OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR.  2020 yılı pandemi süreci ile ekonomi, sosyal hayat ve sağlık sektöründeki yaşanan sıkıntılar ile dünya büyük bir şaşkınlık yaşadı. Ne yapacağını şaşırdı. Bu durum aslında global ekonomiyi çok büyük oranda yaraladı. Yani dünyadaki bütün ülkelerin ekonomilerini yaraladı ve sarstı fakat sarsılmayan tek bir alan vardı: GIDA ve TARIM. Ve gıda ve tarımın ne kadar stratejik öneme sahip olduğu yakinen, yaşanılarak ortaya çıktı. Stratejik önemi gün yüzüne çıkan gıda ve tarım sektöründeki arkadaşlarımızın 2020 yılı iyi geçti diyebilirim. Ekonomik olumsuzluklardan etkilenmedi. Ama diğer sektörler için aynı şeyi söylememiz pek mümkün değil. Ama bize şunu hatırlatarak çok önemli bir tabloyu ortaya koydu: ‘2020 YILI TARIM VE GIDA’DA YAPILMASI GEREKENLERİ BİR KEZ DAHA DÜŞÜNMEMİZİ SAĞLADI. Bunların dışında KALİTELİ, YÜKSEK VERİMLİ ÜRÜNLERİ ELDE ETMEMİZ GEREKTİĞİNİ ve DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINDA SUYU TASARRUFLU ve EN GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDE İSRAF ETMEDEN KULLANMAK zorunda olduğumuzu bize gösterdi.” Dedi.
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu toplantısında iklim su ve ürün deseni hakkında konuştu

n Murat Kaya,

“İklim Değişiyor, Suyumuz Tükeniyor” Ülkemiz su kaynaklarını daha dikkatli sarf etmeli, su fakiri ülke olma tehdidi ile karşı karşıya kalmayalım"

dedi . 

Başkan Murat Kaya, toplantıda  Miraç Kandilini tebrik ederek, sağlıklı, mutlu, birlik ve beraberliğimizin devamı ve bütün insanlığın huzur bulmasını temenni ettiğini ifade ettiği konuşmasının ardından şu ifadelere yer verdi. 

“İklim dünyada değişiyor. İklim ve doğal yaşam dengesi çevresel faktörlerinde etkisiyle ciddi bir değişime uğramakta ve bu değişim olumlu seyretmiyor. İklim değişikliğinin sonucu olarak karşımıza üretim maliyetlerindeki artış karşımıza çıkıyor ve  doğal olarak gıda fiyatlarına yansıyacak maliyetler bunlar. 

Bu noktada, İklim değişik Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu toplantısında iklim, su ve ürün deseni hakkında konuşan Başkaliği etkilerine hazırlıklı olmalıyız. Bunları değerlendirerek Türkiye tarımda yeni bir hamle yapmalı ve bu olumsuzluklara karşın bizlerinde yapması gereken görevler olduğunu düşünüyorum.  

Öncelikle sulama ile ilgili çok ciddi reformlar yapılmalı. Su ve gıda israfını kesinlikle önlememiz lazım. Yani bir günde Türkiye’de bugün milyonlarca ekmek çöpe atılıyor. Bildiğim kadarıyla en son rakam altı milyondu. Dünyadaki israf edilen gıdanın 1/3’ünü aç insanlara versek; dünyada açlık sorunu kalmayacak. Günlük gıda israfının boyutları göründüğü üzere korkunç vaziyette. Dolayısıyla bunlara mutlaka bir çözüm bulmak zorundayız. Ama su hayattır. Su çok önemli !!! ACİL OLARAK SU İLE İLGİLİ BİR POLİTİKA OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR. 

2020 yılı pandemi süreci ile ekonomi, sosyal hayat ve sağlık sektöründeki yaşanan sıkıntılar ile dünya büyük bir şaşkınlık yaşadı. Ne yapacağını şaşırdı. Bu durum aslında global ekonomiyi çok büyük oranda yaraladı. Yani dünyadaki bütün ülkelerin ekonomilerini yaraladı ve sarstı fakat sarsılmayan tek bir alan vardı: GIDA ve TARIM. Ve gıda ve tarımın ne kadar stratejik öneme sahip olduğu yakinen, yaşanılarak ortaya çıktı. Stratejik önemi gün yüzüne çıkan gıda ve tarım sektöründeki arkadaşlarımızın 2020 yılı iyi geçti diyebilirim. Ekonomik olumsuzluklardan etkilenmedi. Ama diğer sektörler için aynı şeyi söylememiz pek mümkün değil. Ama bize şunu hatırlatarak çok önemli bir tabloyu ortaya koydu: ‘2020 YILI TARIM VE GIDA’DA YAPILMASI GEREKENLERİ BİR KEZ DAHA DÜŞÜNMEMİZİ SAĞLADI. Bunların dışında KALİTELİ, YÜKSEK VERİMLİ ÜRÜNLERİ ELDE ETMEMİZ GEREKTİĞİNİ ve DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINDA SUYU TASARRUFLU ve EN GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDE İSRAF ETMEDEN KULLANMAK zorunda olduğumuzu bize gösterdi.”

Dedi.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarsusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.