.

Türkiyede her yıl 7 7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor

Genel (TG) - TARSUS GAZETESİ | 06.03.2021 - 14:45, Güncelleme: 06.03.2021 - 14:45 3110+ kez okundu.
 

Türkiyede her yıl 7 7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor

Kadına yönelik şiddet ne yazık ki toplumumuzun büyük sorunları arasında yer alıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye'nin 7,7 milyon tondan fazla gıdayı israf ettiğini ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu' açıklandı. Açıklanan verilerde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. 7,7 MİLYON TONDAN FAZLA GIDA İSRAF EDİLDİ 2021 yılı verilerine göre Türkiye'de 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edildi. KİŞİ BAŞINA DÜŞEN EN FAZLA İSRAFTA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ Türkiye dünya genelinde kişi başına düşen en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor. Bu listede en fazla israf yapan 2 ülke ise sırasıyla, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika oldu. DÜNYA GENELİNDE HER YIL 931 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR Rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor. İSRAFIN YÜZDE 61'İ EVLERDE YAPILIYOR Raporda israfın yüzde 61'inin evlerde yapıldığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilirlik çalışmaları yapan Wrap adlı sivil toplum kuruluşuyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünya genelinde israf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor. İSRAF EDİLEN GIDANIN UZUNLUĞU DÜNYANIN ÇEVRESİNİN 7 KATI Uzmanlar, "Bu kadar kamyonun uzunluğu dünyanın çevresinin yedi katı" diyor. Daha önce gıda israfının daha çok zengin ülkelere özgü bir sorun olduğu düşünülüyordu. Fakat araştırma, gelir gruplarından bağımsız olarak her ülkede önemli miktarda gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2019'DA 690 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ETKİLENDİ BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gıda israfının 2030'a kadar yarı yarıya azaltılmasını öngörüyor. Wrap'ten Richard Swannell "Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10'u, israf edilen gıdalardan kaynaklanıyor. Yani gıda israfını bir ülke gibi düşünürsek, gıda israfı atmosfere en fazla sera gazı salan üçüncü ülke olacaktı" dedi. 2019'da açlıktan 690 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyordu. Koronavirüs pandemisiyle bu sayının daha da artması bekleniyor.
Kadına yönelik şiddet ne yazık ki toplumumuzun büyük sorunları arasında yer alıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye'nin 7,7 milyon tondan fazla gıdayı israf ettiğini ortaya çıkardı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu' açıklandı. Açıklanan verilerde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Rapora göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.

7,7 MİLYON TONDAN FAZLA GIDA İSRAF EDİLDİ
2021 yılı verilerine göre Türkiye'de 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edildi.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN EN FAZLA İSRAFTA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ
Türkiye dünya genelinde kişi başına düşen en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor.

Bu listede en fazla israf yapan 2 ülke ise sırasıyla, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika oldu.
DÜNYA GENELİNDE HER YIL 931 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR
Rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor.

Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
İSRAFIN YÜZDE 61'İ EVLERDE YAPILIYOR
Raporda israfın yüzde 61'inin evlerde yapıldığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilirlik çalışmaları yapan Wrap adlı sivil toplum kuruluşuyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünya genelinde israf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor.
İSRAF EDİLEN GIDANIN UZUNLUĞU DÜNYANIN ÇEVRESİNİN 7 KATI
Uzmanlar, "Bu kadar kamyonun uzunluğu dünyanın çevresinin yedi katı" diyor.

Daha önce gıda israfının daha çok zengin ülkelere özgü bir sorun olduğu düşünülüyordu.

Fakat araştırma, gelir gruplarından bağımsız olarak her ülkede önemli miktarda gıdanın israf edildiğine işaret ediyor.
2019'DA 690 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ETKİLENDİ
BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gıda israfının 2030'a kadar yarı yarıya azaltılmasını öngörüyor.

Wrap'ten Richard Swannell "Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10'u, israf edilen gıdalardan kaynaklanıyor. Yani gıda israfını bir ülke gibi düşünürsek, gıda israfı atmosfere en fazla sera gazı salan üçüncü ülke olacaktı" dedi.

2019'da açlıktan 690 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyordu.

Koronavirüs pandemisiyle bu sayının daha da artması bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarsusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.