Jeopolitik Gerilimler Küresel Piyasaları Etkiliyor ABD İran Görüşmeleri Odak Noktası

Küresel piyasalar, ABD-İran arasındaki diplomatik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerle dalgalanıyor. Petrol fiyatları yükselirken, merkez bankalarının politikaları ve ekonomik veriler de piyasa yönünü belirliyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Jeopolitik Gerilimler Küresel Piyasaları Etkiliyor ABD İran Görüşmeleri Odak Noktası

Küresel piyasalar, ABD ile İran arasındaki diplomatik süreçteki belirsizlikler nedeniyle jeopolitik gerilimlerin etkisi altında işlem görüyor. Taraflardan gelebilecek olumlu haberler risk iştahını artırabilirken, çelişkili açıklamalar piyasalardaki risk algısının devam ettiğini gösteriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın ABD’nin önerdiği taslağa verdiği yanıtın ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti. İran basını ise Tahran yönetiminin yanıtını arabuluculara ilettiğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın hala ‘çıkarılması gereken’ zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu ve savaşın henüz bitmediğini savundu. Bu açıklamalar, Orta Doğu’daki gerilimin sürdüğünü teyit ediyor.

ABD ve İran arasındaki görüşmelerin çıkmaza girdiği işaretleri, küresel risk algısını yükselterek Hürmüz Boğazı’na ilişkin endişeleri artırdı. Bu durum, haftanın ilk işlem gününde hisse senedi piyasalarındaki yükselişleri gölgede bıraktı.

Hürmüz Boğazı’ndaki çatışma haberlerine rağmen barış anlaşması umudu korunuyor. Ancak sürece ilişkin belirsizlikler, küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Analistler, enerji fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini, ancak ekonomik büyümeyi durduracak düzeyde olmadığını belirtti. Yatırımcıların teknoloji sektörüne yönelik iyimserliği ise Orta Doğu’daki gelişmelerden olumsuz etkileniyor.

ABD Merkez Bankası ve Ekonomik Veriler Piyasaları Etkiliyor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, faiz oranlarının yönüne ilişkin tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı.

Fed, Amerikan finansal sisteminin mevcut durumunu değerlendiren Finansal İstikrar Raporu’nun mayıs sayısını yayımladı. Raporda, jeopolitik riskler ve petrol şokunun en çok dile getirilen riskler olduğu belirtildi.

ABD’de tarım dışı istihdam nisanda 115 bin kişi artış göstererek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 4,3 seviyesinde sabit kaldı. Bu veri, küresel enerji şokuna rağmen ABD ekonomisinin dayanıklılığını koruduğu görüşlerini güçlendirdi.

Ancak tarım dışı istihdam verisi, jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerindeki maliyet baskısını artırma potansiyeli nedeniyle Fed’in bekle-gör politikasında kalabileceği ihtimalini ortaya koydu. Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ise mayısta tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verisi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ziyaretinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Enflasyonun yıllık bazda hızlanması öngörülüyor.

ABD ile Çin heyetlerinin, Trump’ın Çin ziyaretinden önce Güney Kore’de ekonomi ve ticaret müzakerelerinin yeni turu için bir araya geleceği bildirildi. Ziyarette gümrük tarifeleri, Tayvan ve ABD-İran Savaşı konularının ele alınması bekleniyor.

Orta Doğu’daki gerilimlerin yakın vadede azalmayacağına dair endişelerle Brent petrolün varili 103,7 dolara yükseldi. Yükselen petrol fiyatları ve güçlenen dolar, altın fiyatlarındaki düşüşte etkili oldu.

New York borsası cuma günü beklentileri aşan istihdam verileriyle pozitif bir seyir izledi. Avrupa borsaları ise Orta Doğu’daki gerilimler ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımı öngörüleriyle geriledi.

Asya borsaları, artan jeopolitik gerilimler ve yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle karışık seyrediyor. Çin’de enflasyonun hızlanması, ABD-İran Savaşı’nın yerel yakıt ve ulaşım fiyatlarını yükselttiğini gösterdi.

Güney Kore borsası, yapay zeka ve teknoloji sektörüne ilişkin iyimserliklerle rekor seviyede işlem görürken, Çin borsası da Trump-Şi görüşmesi beklentisiyle yükseldi. Hong Kong ve Japonya borsaları ise geriledi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, cuma günü tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirerek 15.062,65 puana ulaştı. Dolar/TL ise 45,3790 seviyesinden işlem görüyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD Enflasyon Verisi ve Orta Doğu Gerilimi Küresel Piyasaları Etkiliyor
ABD Enflasyon Verisi ve Orta Doğu Gerilimi Küresel Piyasaları Etkiliyor
Hürmüz Boğazı’nda Gerilim Enerji Koridorunu Daraltıyor Mu
Hürmüz Boğazı’nda Gerilim Enerji Koridorunu Daraltıyor Mu
Jeopolitik Gerilimler Küresel Piyasaları Etkiliyor ABD İran Görüşmeleri Odak Noktası
Jeopolitik Gerilimler Küresel Piyasaları Etkiliyor ABD İran Görüşmeleri Odak Noktası
Tarım ve Orman Bakanlığı 5.48 Milyar Lira Tarımsal Destek Ödemesi Başlattı
Tarım ve Orman Bakanlığı 5.48 Milyar Lira Tarımsal Destek Ödemesi Başlattı
Bakan Uraloğlu: Ulaştırma Sistemleri Krizlere Karşı Dayanıklı Olmalı
Bakan Uraloğlu: Ulaştırma Sistemleri Krizlere Karşı Dayanıklı Olmalı
Türkiye-Cezayir İş Forumu Ankara’da Düzenlendi: Ticaret Hacmi Hedefi 10 Milyar Dolar
Türkiye-Cezayir İş Forumu Ankara’da Düzenlendi: Ticaret Hacmi Hedefi 10 Milyar Dolar
Haberin Doğru Adresi
Tarsus Gazetesi

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Bölgenin en iyi haber sitesidir. Tarsus Haber gazetesi güncel doğru haberin adresi.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması