İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Erakçi, BRICS toplantısında ABD’ye sert mesaj verdi. Askeri çözüm olmadığını vurgulayan Erakçi, ‘ABD bu gerçeği anlamalı’ dedi.
İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Erakçi, ABD ve İsrail’in İran’ı en az iki kez ‘test ettiğini’ belirterek, ‘Askeri bir çözüm yolu yok ve ABD bu gerçeği anlamalı’ dedi. Erakçi, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Hindistan basınına açıklamalarda bulundu.
Erakçi, ABD’nin askeri eylemlerle hedeflerine ulaşamayacağını ancak diplomasi yoluyla farklı sonuçlar elde edebileceğini ifade etti. Müzakereler sırasında iki ülke arasındaki en temel sorunun ABD’li yetkililerin çelişkili mesajları olduğunu söyledi.
Hürmüz Boğazı’nın dost ülkelere kapalı olmadığını belirten Erakçi, sınırlamaların düşman gemileri için geçerli olduğunu vurguladı. Son günlerde birçok geminin İran deniz kuvvetlerinin yardımıyla boğazdan geçtiğini ve bu sürecin devam edeceğini aktardı.
Dost ülke gemileri ile diğer gemilerin İran silahlı kuvvetleriyle koordinasyon sağlaması gerektiğini belirten Erakçi, saldırgan savaşın tamamen sona erdirilmesinin tek çözüm olduğunu ve sonrasında her geminin güvenli geçişinin garanti altına alınacağını sözlerine ekledi.
Erakçi, İran’ın saldırıya uğrayan taraf olduğunu ve meşru müdafaa hakkı kapsamında kendilerini savunduklarını yineledi.
Yorum Yap