Akkuyu Nükleer Santrali Yerlileştirme Hacmi 12 Milyar Dolara Ulaştı

Akkuyu NGS’de yerlileştirme hacmi 12 milyar dolara ulaştı. Bakan Bayraktar, nükleer enerjinin stratejik önemini vurgularken, Sinop ve Trakya’ya yeni santraller planlanıyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Akkuyu Nükleer Santrali Yerlileştirme Hacmi 12 Milyar Dolara Ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde yerlileştirme hacminin 12 milyar ABD dolarına ulaştığını açıkladı. Bu rakam, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki sanayi kapasitesinin ve yerli tedarikçi ağının geldiği noktayı göstermesi açısından önem taşıyor.

Akkuyu’da Yerli Katkı ve Gelecek Projeler

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen 12. Nükleer Santraller Zirvesi’nde konuşan Bakan Bayraktar, nükleer enerjinin Türkiye için arz güvenliği, ithal kaynak bağımlılığının azaltılması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi gibi stratejik alanlarda bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2035’e kadar 7,2 gigavat, 2053’e kadar ise 20 gigavat nükleer kapasite hedefine ulaşmayı planladığı belirtildi.

Akkuyu NGS’de birinci ünitenin inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu ve test süreçlerinin devam ettiğini belirten Bayraktar, diğer üç ünitenin inşaat ve montaj çalışmalarının planlandığı şekilde ilerlediğini söyledi. Bu yıl içinde Akkuyu’dan ilk elektriğin üretilmesinin hedeflendiği aktarıldı. Ayrıca, Sinop ve Trakya’da iki yeni nükleer santral projesi için de çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Sinop sahasının yatırıma hazır hale getirildiği, Trakya sahasında ise etüt çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Bu projeler için teknoloji sahibi ülkeler ve şirketlerle rekabetçi teklifler temelinde görüşmeler yapıldığı kaydedildi. Akkuyu projesinde elde edilen yerli sanayi katkısı ve insan kaynağı gelişiminin, yeni projelerde daha üst seviyelere taşınması amaçlanıyor.

Akkuyu NGS’de yerlileştirme alanında bugüne kadar 300’den fazla yerli firmanın inşaat, malzeme tedariki, mühendislik ve sertifikasyon hizmetlerinde yer aldığı belirtildi. Bakanlık tarafından kurulan Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi (NETBİS), nükleer sektörün ihtiyaçları doğrultusunda sanayinin kapasitesini değerlendirerek firmaların görünürlüğünü artırıyor.

Yerli Sanayinin Güçlenmesi ve Küresel Entegrasyon

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ’de Türkiye’nin ilk nükleer teknoparkının kurulacağını duyurdu. Bu merkezin, nükleer sektöründeki tüm paydaşları kapsayarak ekosistemin gelişimine katkı sağlaması hedefleniyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin nükleer teknolojiyi anlayan, geliştiren ve ihraç eden bir ülke olma hedefi için güçlü bir yerli sanayinin önemini vurguladı. ASO bünyesinde 2017’de kurulan Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK), yerli firmaların uluslararası nükleer kalite standartlarını karşılayabilmesi için çalışıyor. NETBİS ile oluşturulan tedarikçi havuzunun, ‘Bu işi kim yapabilir?’ sorusuna güvenilir yanıtlar sunduğu belirtildi.

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi, nükleer enerjinin ülkelerin rekabet gücünde merkezi bir rol üstlendiğini ve Türkiye’nin bu dönüşümde aktif rol almayı hedeflediğini ifade etti. Akkuyu’daki yerlileştirme hacminin, Türk sanayisinin uluslararası kalite standartlarını karşılama yeteneğinin bir kanıtı olduğunu söyledi. Çiftçi, Türk firmalarının El Dabaa, Hinkley Point C gibi uluslararası projelerde yer almaya başlamasının önemli bir adım olduğunu belirtti. Türk sanayisinin, bölgesel ve küresel nükleer değer zincirlerinde güvenilir bir üretim, tedarik ve teknoloji ortağı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Jeopolitik Gerilim Küresel Piyasaları Vurdu Petrol Fiyatları Yükseldi
Jeopolitik Gerilim Küresel Piyasaları Vurdu Petrol Fiyatları Yükseldi
Altın Haftayı Düşüşle Tamamladı 6 Milyon Lira Seviyesinde İşlem Gördü
Altın Haftayı Düşüşle Tamamladı 6 Milyon Lira Seviyesinde İşlem Gördü
Ekonomik Koordinasyon Kurulu Sanayicilere 250 Milyar TL Kredi Paketini Duyurdu
Ekonomik Koordinasyon Kurulu Sanayicilere 250 Milyar TL Kredi Paketini Duyurdu
Türkiye’de Tavuk Eti Üretimi Mayıs Ayında Yüzde 16,3 Azaldı
Türkiye’de Tavuk Eti Üretimi Mayıs Ayında Yüzde 16,3 Azaldı
Hürmüz Gerilimi Küresel Piyasalarda Düşüşe Neden Oldu
Hürmüz Gerilimi Küresel Piyasalarda Düşüşe Neden Oldu
Kuru Soğan Gümrük Vergisi Yüzde 5’e İndirildi
Kuru Soğan Gümrük Vergisi Yüzde 5’e İndirildi
Haberin Doğru Adresi
Tarsus Gazetesi

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Bölgenin en iyi haber sitesidir. Tarsus Haber gazetesi güncel doğru haberin adresi.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması