Zelenskiy Rusya’nın İran’a ABD hedefleri için istihbarat sağladığını iddia etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Katar’da Rusya’nın İran’a Orta Doğu’daki ABD hedeflerini vurması için istihbarat aktardığını öne sürdü.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Zelenskiy Rusya’nın İran’a ABD hedefleri için istihbarat sağladığını iddia etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Katar ziyaretinde yaptığı açıklamada Rusya’nın Orta Doğu’da ABD güçlerinin hedef alınması amacıyla İran’a istihbarat sağladığını iddia etti. Zelenskiy, bu bilginin Ukrayna istihbarat raporlarına dayandığını ve Rusya’nın İran’a yüzde yüz yardım ettiğini belirtti.

Ukrayna istihbarat raporunun özetine göre, Rus uyduları 20, 23 ve 25 Mart tarihlerinde Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Üssü’nün fotoğraflarını çekti. Raporda ayrıca, 24 Mart’ta Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia üssü, Kuveyt Uluslararası Havalimanı ve bir petrol sahasının görüntülendiği kaydedildi.

25 Mart’ta Prens Sultan Hava Üssü’nün, 26 Mart’ta ise Suudi Arabistan’daki Shaybah petrol ve gaz sahasının, Türkiye’deki İncirlik Hava Üssü’nün ve Katar’daki El-Udeid Hava Üssü’nün uydu görüntüleri alındığı öne sürüldü.

Rusya’nın Uydu Görüntüleri ve Saldırı İddiaları

Zelenskiy, Ukrayna’nın tecrübelerine dayanarak Rusya’nın belirli noktalardan art arda fotoğraf almasının bir saldırı planına işaret ettiğini vurguladı. Bir kez görüntü almanın hazırlık, iki kez almanın saldırı simülasyonu ve üçüncü kez almanın ise bir iki gün içinde saldırı anlamına geldiğini ifade etti.

Ancak Ukrayna istihbarat raporu, Rus uydu görüntülerine dair herhangi bir kanıt içermedi. Raporda, Ukrayna’nın bu bilgilere nasıl ulaştığına dair de bir veri sunulmadı.

Rusya’nın Çıkarı ve Barış Görüşmeleri

Ukrayna lideri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu’daki savaşın uzun sürmesini umduğunu dile getirdi. Putin’in artan petrol fiyatları ve ABD’nin Rus petrolüne uygulanan yaptırımları geçici olarak kaldırmasından “çok istifade ettiğini” belirtti.

Zelenskiy, Rusya ile ABD arabuluculuğunda gerçekleştirilebilecek barış görüşmeleri için Ukrayna’nın Rusya ve Belarus haricinde her ülkede görüşmelere hazır olduğunu ifade etti. Müzakerelerin Türkiye veya İsviçre’nin ev sahipliğinde yapılabileceğini söyledi.

Zelenskiy’nin iddialarına konu olan Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Üssü, 26 Mart tarihinde İran tarafından vurulmuştu. Bu saldırıda Amerikan askeri personelinin yaralandığı açıklanmıştı.

Daha önce ABD basını da, konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberlerde Rusya’nın İran’a Orta Doğu’daki ABD güçlerinin konumu hakkında istihbarat sağladığı iddialarını paylaşmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Perşembe günü Fransız basınına yaptığı açıklamada, İran ile istihbarat paylaşımında bulundukları iddialarını reddetti. Lavrov, ülkesinin İran’a uzun süreli askeri ittifakları çerçevesinde askeri ekipman gönderdiğini teyit etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD İkinci İran Görüşmesi İçin İslamabad’ı İşaret Etti Ateşkes Uzatma Talebi Olmadığını Belirtti
ABD İkinci İran Görüşmesi İçin İslamabad’ı İşaret Etti Ateşkes Uzatma Talebi Olmadığını Belirtti
Brent Petrol Fiyatı 98 Doların Altına Geriledi
Brent Petrol Fiyatı 98 Doların Altına Geriledi
Hizbullah’ın İsrail’e Yönelik İHA Saldırısı: Tespiti Zor Sistemler Kiryat Şimona’ya Düştü
Hizbullah’ın İsrail’e Yönelik İHA Saldırısı: Tespiti Zor Sistemler Kiryat Şimona’ya Düştü
ABD Başkanı Trump, İsrail-Lübnan Arasında 10 Günlük Ateşkesi Duyurdu
ABD Başkanı Trump, İsrail-Lübnan Arasında 10 Günlük Ateşkesi Duyurdu
ABD Başkanı Trump İran Görüşmesi Takvimini Açıkladı İsrail Lübnan Ateşkesini Değerlendirdi
ABD Başkanı Trump İran Görüşmesi Takvimini Açıkladı İsrail Lübnan Ateşkesini Değerlendirdi
Almanya Başbakanı Merz’den İran Savaşında Diplomatik Çözüm Çağrısı Hürmüz Boğazı Güvenliği İçin Şartlar Sundu
Almanya Başbakanı Merz’den İran Savaşında Diplomatik Çözüm Çağrısı Hürmüz Boğazı Güvenliği İçin Şartlar Sundu
Haberin Doğru Adresi
Tarsus Gazetesi

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Bölgenin en iyi haber sitesidir. Tarsus Haber gazetesi güncel doğru haberin adresi.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması