Veri Merkezleri Güneydoğu Asya’da Su Kaynaklarını Zorluyor

Yapay zeka devrimi, veri merkezlerinin su tüketimini artırıyor. Güneydoğu Asya’da artan kapasite, su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturuyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Veri Merkezleri Güneydoğu Asya’da Su Kaynaklarını Zorluyor

Yapay zeka teknolojilerindeki hızlı ilerleme, geleneksel bulut bilişim sistemlerine kıyasla daha yoğun soğutma gerektiren veri merkezlerinin doğal kaynak tüketimini artırıyor. Bu durum, özellikle Güneydoğu Asya’da veri merkezlerinin yoğunlaştığı bölgelerde su kaynakları üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.

Bölgedeki kurulu veri merkezi kapasitesi 2021’de 10 megavat iken, 2024 itibarıyla 1,3 gigavata ulaştı. Uzmanlar, 2035’e kadar bu ihtiyacın 6 gigavata yükselebileceğini öngörüyor. Yapılan analizler, 2027’de yapay zeka kaynaklı küresel su talebinin 6,4 trilyon litreye ulaşabileceği uyarısında bulunuyor.

Veri Merkezi Yatırımları ve Kaynak Baskısı

Singapur’un veri merkezi projelerine yönelik kısıtlamaları, teknoloji devlerinin yatırımlarını Malezya ve Endonezya gibi komşu ülkelere yönlendirmesine neden oldu. Malezya’nın Johor bölgesi, hızla büyüyen bir veri merkezi pazarı haline gelerek milyarlarca dolarlık yatırım çekti. Ancak bu tesislerin günlük su tüketimi, bazı bölgelerde binlerce hanenin toplam ihtiyacını aşmaya başladı.

Malezya eyalet yönetimi, altyapı yetersizliği ve su güvenliği endişeleriyle 2025’teki yeni veri merkezi başvurularının yüzde 30’unu reddetti. Yeni projeler için içme suyu yerine geri dönüştürülmüş su kullanımı ve sıvı soğutma teknolojileri zorunlu hale getirildi. Bölgede ekonomik getiriler ile çevresel maliyetler arasındaki dengenin bozulması, yerel halkın protestolarına yol açtı.

Sıcak İklimlerde Artan Riskler ve Çözüm Yolları

California Üniversitesi’nden Dr. Shaolei Ren, soğutma talebinin yerel hava koşullarına bağlı olduğunu ve Güneydoğu Asya gibi sıcak iklimlerde bu talebin daha da artabileceğini belirtti. Ren, bu bölgelerde birim başına düşen su kullanımının, daha soğuk iklimlere kıyasla daha yüksek olabileceğini vurguladı.

Ren, yapay zeka modelleri karmaşıklaştıkça soğutma ihtiyaçlarının da artabileceğine işaret ederek, buharlaşmalı su kullanımını azaltabilen sıvı soğutma teknolojilerinin umut verici olduğunu söyledi. Sıvı soğutma teknolojileri tatlı su bağımlılığını azaltırken verimliliği artırabilir. Ancak Ren, buharlaşmalı soğutmanın sıcak iklimlerde hala en verimli yöntem olmaya devam ettiğini ekledi.

Ren, teknoloji şirketlerinin veri merkezleri kurmanın ekonomik faydalarını çevresel etkilerden daha kolay ifade edebildiğini belirtti. Birçok bölgede su altyapısının su havzası stresi ve kaynak planlaması üzerindeki etkilerinin hala tartışmalı olduğunu ve daha doğru verilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Şirketlerin genellikle tesis düzeyinde veya bölgeye özgü su verilerini nadiren açıkladığını, bu durumun yerel etkilerin anlaşılmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Kuzey Amerika 48 Takımlı Dünya Kupası’na Hazırlanıyor
Kuzey Amerika 48 Takımlı Dünya Kupası’na Hazırlanıyor
Arda Turan, Ahmed Kutucu’yu Shakhtar Donetsk’e Transfer Etmek İstiyor
Arda Turan, Ahmed Kutucu’yu Shakhtar Donetsk’e Transfer Etmek İstiyor
Beşiktaş Trabzonspor Derbisi Başladı Trabzonspor’dan Erken Oyuncu Değişikliği
Beşiktaş Trabzonspor Derbisi Başladı Trabzonspor’dan Erken Oyuncu Değişikliği
Mardin 1969 Spor 18 Yıl Sonra 1 Lige Yükseldi
Mardin 1969 Spor 18 Yıl Sonra 1 Lige Yükseldi
Sergen Yalçın’dan gazetecinin ‘çocuklar ağlıyor’ sorusuna sert tepki
Sergen Yalçın’dan gazetecinin ‘çocuklar ağlıyor’ sorusuna sert tepki
Galatasaray Şampiyonlar Ligi’ne Doğrudan Katılıyor Muhtemel Rakipleri Açıklandı
Galatasaray Şampiyonlar Ligi’ne Doğrudan Katılıyor Muhtemel Rakipleri Açıklandı
Haberin Doğru Adresi
Tarsus Gazetesi

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Bölgenin en iyi haber sitesidir. Tarsus Haber gazetesi güncel doğru haberin adresi.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması