ABD ve İran Dijital Ortamda Mutabakat Metnini İmzaladı Savaşın Sona Ermesi ve Hürmüz Boğazı Açılması Hedefleniyor

ABD ve İran, savaşın sona ermesi ve Hürmüz Boğazı’nın açılmasını amaçlayan 14 maddelik mutabakat metnini dijital ortamda imzaladı. Detaylar ve hedefler ortaya çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD ve İran Dijital Ortamda Mutabakat Metnini İmzaladı Savaşın Sona Ermesi ve Hürmüz Boğazı Açılması Hedefleniyor

ABD Başkanı Donald Trump ve İranlı yetkililer, ülkesiyle arasındaki askeri gerilimin sona erdirilmesi ve Hürmüz Boğazı’nın güvenli geçişe açılmasını hedefleyen 14 maddelik bir mutabakat metnini dijital ortamda imzaladı. Beyaz Saray, anlaşmanın yürürlüğe girdiğini resmen doğruladı.

ABD merkezli Axios haber sitesine göre, Başkan Trump, G7 zirvesi için bulunduğu Fransa’nın Versay Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yemek yerken anlaşmanın bir nüshasını imzaladı. Bu gelişme, iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden tansiyonun düşürülmesi yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Mutabakat Metninin Detayları Ortaya Çıktı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, mutabakat metninin hem Trump hem de İranlı mevkidaşı Pezeşkiyan tarafından dijital olarak imzalandığını ve yürürlüğe girdiğini teyit etti. Bekayi, Farsça ve İngilizce metinlerin benzer olduğunu belirtti.

Reuters’ın bildirdiğine göre, 14 maddelik mutabakat metni, tüm cephelerde askeri operasyonların kalıcı olarak durdurulmasını, karşılıklı egemenliğe saygı gösterilmesini ve iç işlerine karışılmamasını öngörüyor. Metinde ayrıca, nihai anlaşmanın 60 gün içinde müzakere edilmesi, ABD’nin İran’a yönelik deniz ablukasını 30 gün içinde kaldırması ve ticari gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçişinin sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

Anlaşma kapsamında ABD, bölgesel ortaklarıyla birlikte İran’ın yeniden inşası ve ekonomik kalkınması için en az 300 milyar ABD doları tutarında bir plan hazırlamayı taahhüt ediyor. Ayrıca, ABD’nin İran’a yönelik tüm yaptırımları BM Güvenlik Konseyi kararları ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) kararları doğrultusunda kaldırması öngörülüyor.

İran, nükleer silah temin etmeyeceğini veya geliştirmeyeceğini teyit ederken, zenginleştirilmiş uranyum stoklarının UAEA gözetiminde imhası konusunda anlaşmaya varıldı. Metin, nihai anlaşma imzalanana kadar mevcut durumun korunmasını ve ABD’nin yeni yaptırım uygulamayacağını belirtiyor.

Mutabakat zaptı, ABD’nin İran’ın dondurulmuş fon ve varlıklarını serbest bırakmasını da içeriyor. Anlaşmanın başarılı bir şekilde uygulanmasını izlemek üzere bir yürütme mekanizması kurulacak.

Yorum Yap

Benzer Haberler
İran Balistik Füze ve İHA Saldırısı Ürdün’deki ABD Üssünü Vurdu 2 Asker Hayatını Kaybetti
İran Balistik Füze ve İHA Saldırısı Ürdün’deki ABD Üssünü Vurdu 2 Asker Hayatını Kaybetti
ABD Ordusu İran’a Yönelik 13. Saldırı Dalgasını Tamamladığını Açıkladı
ABD Ordusu İran’a Yönelik 13. Saldırı Dalgasını Tamamladığını Açıkladı
ABD Orta Doğu Vatandaşlarına Seyahat Uyarısı Yaptı
ABD Orta Doğu Vatandaşlarına Seyahat Uyarısı Yaptı
Satranç Efsanesi Judit Polgar Macaristan Cumhurbaşkanlığı Teklifini Reddetti
Satranç Efsanesi Judit Polgar Macaristan Cumhurbaşkanlığı Teklifini Reddetti
İran Dışişleri Bakanı Arakçi ABD’ye Sert Eleştiriler Yöneltti
İran Dışişleri Bakanı Arakçi ABD’ye Sert Eleştiriler Yöneltti
İran’ın Füze Saldırıları ABD Üslerini Vurdu 100 Asker Yaralandı İddiası
İran’ın Füze Saldırıları ABD Üslerini Vurdu 100 Asker Yaralandı İddiası
Haberin Doğru Adresi
Tarsus Gazetesi

Tarafsız, objektif ve en etkili organik haberleriyle Bölgenin en iyi haber sitesidir. Tarsus Haber gazetesi güncel doğru haberin adresi.

2025 Logo Haber © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması