TBMM Genel Kurulu, kadınlara doğum iznini uzatan ve sosyal medya platformlarına yaş sınırı getiren kritik kanun teklifini bu hafta yasalaştırıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kadınlara doğum izni süresini uzatan ve sosyal hizmetler alanında önemli değişiklikler içeren kanun teklifini 7 Nisan Salı günü görüşmeye başlıyor. Siyasi parti grupları, teklifi bu hafta içinde yasalaştırarak, halen izinde olan kadınların da yeni düzenlemeden faydalanmasını sağlamayı hedefliyor. Teklif, doğum iznini 16 haftadan 24 haftaya çıkarıyor.
Kanun teklifi, kadınlara sağlanan doğum izni süresini 16 haftadan 24 haftaya yükseltiyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, analık izni süresi dolmuş ancak doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 24 haftalık süresi henüz tamamlanmamış personele, talep etmeleri halinde 8 hafta ilave izin verilecek.
Teklif, bir veya daha fazla çocuğa koruyucu aile olan memurlara, çocuğun teslim edildiği tarihten sonra 10 gün izin hakkı tanıyor. İşçinin eşinin doğum yapması durumunda verilen ücretli izin süresi de 5 günden 10 güne çıkarılıyor.
Yeterli geliri olmadığı belirlenen kadın ve çocuklara, geçici maddi yardım kararı alınmamışsa, ilgili kanunda belirtilen orana göre kesintisiz net harçlık ödenmesi de düzenlemeler arasında yer alıyor. Çocukların kuruluş bakımı yerine ailesi veya yakını yanında bakımı ve desteklenmesi amacıyla koruyucu ve önleyici çalışmalar yapılacak. İhtiyaç halinde bölgesel şartlar dikkate alınarak sosyal ve ekonomik destek sağlanacak.
Kanun teklifi kapsamında sosyal ağ sağlayıcılar, 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamayacak. Bu hizmetin sunulmaması konusunda yaş doğrulama dahil gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacaklar.
Oyun platformları, usulüne uygun olarak derecelendirilmemiş oyunları sunamayacak. Bu adımlar, çocukların dijital ortamdaki güvenliğini artırmayı hedefliyor.
Yorum Yap