Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer kapasitesini kalıcı olarak güçlendireceğini ve Güney Kore’yi “baş düşman” olarak gördüğünü açıkladı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Pazartesi günü parlamento yaptığı konuşmada, ülkesinin nükleer güçlerini kalıcı biçimde güçlendireceğini ve Güney Kore’yi “baş düşman” olarak gördüğünü açıkladı. Kim’in bu ifadeleri, Orta Doğu’daki artan nükleer silah kullanımı endişeleri ve küresel gerilimlerin yükseldiği bir dönemde geldi.
Reuters’ın devlet medyası KCNA’dan aktardığına göre, Kim Jong-un konuşmasında Pyongyang’ın nükleer silaha sahip devlet statüsünün geri döndürülemez olduğunu belirtti. Lider, “öz savunmaya dayalı nükleer caydırıcılığın” genişletilmesinin ulusal güvenlik, bölgesel istikrar ve ekonomik kalkınma için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Kim, nükleer silahsızlanmanın ekonomik kazanımlar veya güvenlik garantileri karşılığında müzakere edilebileceği fikrini reddetti. Kuzey Kore’nin hem nükleer kapasitesini koruyup hem de kalkınmayı sürdürebileceğini kanıtladığını ifade etti.
Kim Jong-un, egemen devletlerin haklarının tek taraflı güç kullanımıyla ihlal edildiği mevcut dünya gerçekliğinin, bir devletin varlığının gerçek güvencesini açıkça gösterdiğini söyledi. Nükleer silahların savaşı caydırdığını ve devletin kaynaklarını ekonomik büyümeye yönlendirdiğini savundu.
ABD ve müttefiklerini Kore Yarımadası çevresine stratejik nükleer unsurlar konuşlandırarak bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayan Kim, Kuzey Kore’nin artık kendisini tehdit altında bir ülke olarak görmediğini belirtti. Gerektiğinde başkalarını tehdit edebilecek güce sahip olduklarını ifade etti.
Kim Jong-un, Güney Kore’nin artık “en düşman devlet” olarak tanımlandığını açıkladı. Seul’ün Kuzey Kore’nin egemenliğini ihlal etmeye yönelik herhangi bir girişiminin “tereddütsüz ve acımasızca” karşılık bulacağı uyarısında bulundu.
Güney Kore Cumhurbaşkanlığı ofisi Blue House, Kim’in sözlerini “barış içinde bir arada yaşama açısından istenmeyen” ifadeler olarak nitelendirdi. Yonhap haber ajansına göre yapılan açıklamada, Kore Yarımadası’nda karşılıklı güvenlik ve refahın ancak diyalog ve iş birliğiyle sağlanabileceği vurgulandı.
Güvenlik politikalarının yanı sıra ekonomik önceliklere de değinen Kim, yeni bir beş yıllık kalkınma planının eksiksiz uygulanması çağrısında bulundu. Parlamento oturumunda anayasa değişiklikleri kabul edildi ve yeni beş yıllık ekonomik planı onaylayan yasalar çıkarıldı.
Milletvekilleri 2026 yılı bütçesini de onayladı. Savunma harcamalarının toplam bütçenin %15,8’ine çıkarıldığı ve nükleer caydırıcılık ile savaş kapasitesinin artırılmasına açıkça kaynak ayrıldığı belirtildi.
Oturumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gönderdiği tebrik mesajı da okundu. Putin mesajında Kim’in liderliğini överken, Moskova ile Pyongyang arasında kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirileceğini ifade etti.
Yorum Yap