.

80 kuruşluk narenciye tezgahta 4 misli fiyattan satılıyor

Spor 02.02.2019 - 11:20, Güncelleme: 14.10.2020 - 14:13 2405+ kez okundu.
 

80 kuruşluk narenciye tezgahta 4 misli fiyattan satılıyor

Mersin’de dalında 80 kuruştan satılan narenciye ürünleri büyük şehirlerdeki tüketiciye 3-4 misli fiyatla ulaşıyor. Çiftçi ürününü değerinde satamamaktan, tüketiciler ise marketlerdeki fiyat yüksekliğinden şikayetçi.Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, limon, portakal ve mandalina fiyatlarını değerlendirdi. Dalında portakal ve mandalinanın 80 kuruştan satıldığını belirten Şahin, limonun ise 1 lira ile 1 lira 20 kuruştan alıcı bulduğunu kaydetti.Şahin, çiftçinin ürünü değerinde satamadığı için zarar ettiğine, ürünün ise tüketiciye yüksek fiyatla ulaştığına dikkat çekti. Erdemli ilçesinin Türkiye’nin limon üretiminin 65’ini gerçekleştirdiğini belirten Şahin, "Bölgemizde şu anda limon hasadı devam etmektedir. Yüzde 30 yüzde 40 civarında limonumuz dalında halen beklemektedir. Çiftçilerimiz devletimizden gelecek güzel bir destek sesini beklemektedir. Şu ana kadar ki limonlarımız zaten hasat edilip gitti. Bundan sonraki ürünlerin daha iyi para etmesini ümit ediyoruz" dediBüyükşehirlerde fiyatlar 3-4 misliNarenciye fiyatlarını değerlendiren Şahin, "Şu anda dalda limonumuz 1 lira 20 kuruş - 1 lira civarında satılmaktadır. Alıcılar 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 40 kuruştan almaktadır. Bölgemizde portakal ve mandalina ise 1 lira ve 80 kuruş aralığında satılmaktadır. Gerek mandalina gerekse portakal meyve sebze halinde 1 lira 40 kuruş, 1 lira 30 kuruş aralığında satılmaktadır. Ama her nedense büyükşehirlerde 2 misli 3 misli fiyata satılmaktadır" diye konuştu.Mersin Erdemli bölgesi, gerekse Adana bölgesinde narenciye ürünlerinin kaliteli olduğunu tüketicilerin bu ürünleri gönül rahatlığı ile yiyebileceğini anlatan Şahin, çiftçinin değerinde ürün satması ve tüketicilerin de yine değerinde ürün tüketebilmesini istediklerini söyledi.Çiftçi kazanamıyorDalında fiyatların genel anlamda 1 lira ile 80 kuruş aralığında olduğuna vurgu yapan Şahin, "Gerek mandalina, gerek portakal, gerekse limon ihracat azlığı sebebiyle düşük fiyattan satılmaktadır. Çiftçilerimizden bundan para kazanmıyor. Girdi fiyatlarımız pahalı, maliyetlerimiz pahalı. Çiftçilerimizin emeği çok. 10 Ağustos’tan itibaren girdi fiyatları 2 misli 3 misli artmıştır. Şuanda çiftçi 80 kuruşa, 1 liraya ürün satarak zarar ediyor. Biz bu fiyat aralığının düzelmesini, hem çiftçimizin kazanmasını hem tüketicilerimizin ürünü değerindeki fiyata normal fiyata yemelerini temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.Markette fiyat 3-4 misliHale narenciye ürünü getiren çiftçiler ise çok düşük para çalıştıklarından yakınarak, aynı ürünün markette 3-4 katı fiyatla gördüklerini belirtti.Mersin’de hem market sahibi hem de üretici olan Mehmet Dolaş ise dalında 80 kuruş olan mandalinanın Ankara’da 4 lira, İstanbul’da ise 8 lira satıldığını duyduklarını belirterek, "Yani bu şehirlerin hepsi Türkiye’dedir. Ama neden bu kadar uçuk fark olduğunu bilemiyoruz" dedi.
Mersin’de dalında 80 kuruştan satılan narenciye ürünleri büyük şehirlerdeki tüketiciye 3-4 misli fiyatla ulaşıyor. Çiftçi ürününü değerinde satamamaktan, tüketiciler ise marketlerdeki fiyat yüksekliğinden şikayetçi.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, limon, portakal ve mandalina fiyatlarını değerlendirdi. Dalında portakal ve mandalinanın 80 kuruştan satıldığını belirten Şahin, limonun ise 1 lira ile 1 lira 20 kuruştan alıcı bulduğunu kaydetti.
Şahin, çiftçinin ürünü değerinde satamadığı için zarar ettiğine, ürünün ise tüketiciye yüksek fiyatla ulaştığına dikkat çekti. Erdemli ilçesinin Türkiye’nin limon üretiminin 65’ini gerçekleştirdiğini belirten Şahin, "Bölgemizde şu anda limon hasadı devam etmektedir. Yüzde 30 yüzde 40 civarında limonumuz dalında halen beklemektedir. Çiftçilerimiz devletimizden gelecek güzel bir destek sesini beklemektedir. Şu ana kadar ki limonlarımız zaten hasat edilip gitti. Bundan sonraki ürünlerin daha iyi para etmesini ümit ediyoruz" dedi

Büyükşehirlerde fiyatlar 3-4 misli
Narenciye fiyatlarını değerlendiren Şahin, "Şu anda dalda limonumuz 1 lira 20 kuruş - 1 lira civarında satılmaktadır. Alıcılar 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 40 kuruştan almaktadır. Bölgemizde portakal ve mandalina ise 1 lira ve 80 kuruş aralığında satılmaktadır. Gerek mandalina gerekse portakal meyve sebze halinde 1 lira 40 kuruş, 1 lira 30 kuruş aralığında satılmaktadır. Ama her nedense büyükşehirlerde 2 misli 3 misli fiyata satılmaktadır" diye konuştu.
Mersin Erdemli bölgesi, gerekse Adana bölgesinde narenciye ürünlerinin kaliteli olduğunu tüketicilerin bu ürünleri gönül rahatlığı ile yiyebileceğini anlatan Şahin, çiftçinin değerinde ürün satması ve tüketicilerin de yine değerinde ürün tüketebilmesini istediklerini söyledi.

Çiftçi kazanamıyor
Dalında fiyatların genel anlamda 1 lira ile 80 kuruş aralığında olduğuna vurgu yapan Şahin, "Gerek mandalina, gerek portakal, gerekse limon ihracat azlığı sebebiyle düşük fiyattan satılmaktadır. Çiftçilerimizden bundan para kazanmıyor. Girdi fiyatlarımız pahalı, maliyetlerimiz pahalı. Çiftçilerimizin emeği çok. 10 Ağustos’tan itibaren girdi fiyatları 2 misli 3 misli artmıştır. Şuanda çiftçi 80 kuruşa, 1 liraya ürün satarak zarar ediyor. Biz bu fiyat aralığının düzelmesini, hem çiftçimizin kazanmasını hem tüketicilerimizin ürünü değerindeki fiyata normal fiyata yemelerini temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.

Markette fiyat 3-4 misli
Hale narenciye ürünü getiren çiftçiler ise çok düşük para çalıştıklarından yakınarak, aynı ürünün markette 3-4 katı fiyatla gördüklerini belirtti.
Mersin’de hem market sahibi hem de üretici olan Mehmet Dolaş ise dalında 80 kuruş olan mandalinanın Ankara’da 4 lira, İstanbul’da ise 8 lira satıldığını duyduklarını belirterek, "Yani bu şehirlerin hepsi Türkiye’dedir. Ama neden bu kadar uçuk fark olduğunu bilemiyoruz" dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarsusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.